top of page

Ambachtelijk gerookte palingIngrediënten

  • 5 kilo rook-klare paling (gekuist)

  • 10 liter water

  • 500 gram zeezout


Benodigdheden


 

Bereiding

Spoel de paling om de laatste bloedresten te verwijderen. Vul een bak met 10 liter water en voeg het zout toe. Meng goed tot al het zout is opgelost. Leg de paling erin en laat het 12 uur lang gekoeld pekelen.
Haal de paling uit de pekel en dep het goed droog. Sorteer de paling op dikte en grootte. De kleinere vissen moeten minder lang garen, dus die hang je best vooraan.
Steek de paling op een pen of hang ze individueel aan een haak. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar hangen. Hang de pennen/haken in de rookoven.
Droog de paling op 50 graden met behulp van een ventilator gedurende ongeveer 3 uur. Het vel van de paling met droog zijn en aanvoelen als krantenpapier.


Verhoog de temperatuur van de rookkast tot 70 graden en voeg nu de rooksnippers toe. Laat de paling ongeveer 3 uur roken tot de kerntemperatuur 60 graden is. Controleer de temperatuur tussendoor regelmatig. Als de paling gaar is kan je in het vlees knijpen tot op de graat en zal het vet uit de paling beginnen druipen.Laat de paling twee uur rusten. Fileer de vis en lepel het vlees uit het vel. Instructievideo's daarover vind je hier: fileren en lepelen.


Om de paling langer te bewaren kan je de filets vacuüm trekken en gekoeld bewaren.
Smakelijk! Uitgetest? Laat het dan weten @bbq.timekulinair en @pluim_ op Instagram. Recept van @pluim_

199 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page